trist a2 (gj ty. fra fr, lat. tristis) | |
1 | bedrøvet, sørgmodig se t- ut |
2 | sørgelig, sterkt beklagelig en t- nyhet |
3 | kjedelig, uten liv t-e farger |
Med den tolkningen av følelsen "trist" har det gått opp for meg at jeg er en jævlig munter person. Det er to tilfeller som har fått meg til å se på min tilværelse som "sørgmodig", "sørgelig" eller "sterkt beklagelig", og det er to vidt forskjellige ting. Den ene var et brudd imellom meg og en person tidligere i år, som jeg i etterkant har tatt i prinsippet "alt som ikke dreper.." og det andre tilfellet var serieavslutningen på Prison Break. Skal ikke gå i dybden på noen av tilfellene, men det fikk meg til å reflektere på et annet emne.
Dette med hvordan fiksjonelle karakterer virkelig kan sette spor i ens personlighet var det som slo meg idag. I ung alder var Donald og Pondus de som satte sine preg på min person. Donald pirret min interesse til å lære det norske språket, og jeg ble møtt med undring og fornøyde ansikter når jeg kunne stave "hvordan" og "hvis" samtidig som jeg var rimelig stødig med og/å. Ikke fordi jeg kunne reglene, men fordi jeg leste konkrete eksempler flere ganger i hvert blad. Når Pondus kom i eget blad i 2000 var det en umiddelbar slager her i huset. Selv skjønte jeg fint lite av det som sto i bladene (fyllespøker og feite damer er ikke så utrolig moro for en 7-åring) men bildene slo ann, og når min eldre bror likte det - da måtte det være bra. I etterkant har jeg blitt oppmerksom på hva Pondus har gjort med språket mitt. Noenlunde korrekt gramatikk, glede i å skrive unødvendig vanskelig og setninger som "ytterst adekvat natt med horisontal rekreasjonsaktivitet (Okei, den er fra M av Mads Eriksen)" har blitt daglidags for meg.
En annen fiksjonell familie som har preget utallige personer rundt om i verden er The Simpsons. 21 sesonger, over 400 episoder og krem humor uten like gir det en enorm plass i mitt sinn. Jeg er stolt av å si at jeg har sett samtlige Simpsons episoder, og gjør det gjerne igjen når tiden gir mulighet til det. Det er karakterer en kan knytte seg til. Homer, den stereotypiske og herlige familiefaren som bare vil drikke og.. vel, drikke og konen Marge Way-out-of-his-league Bouvier som virkelig er den perfekte husmoren kombinert med barna, Bart, Lisa og Maggie gjør det hele herlig. Over-the-top rabbagasten Bart som har drept en fugl, den blues-elskende Lisa og Maggie som var et geni i èn episode lager et herlig team.
Gjett hva Simpsons inspirerte meg til. Det er et fag på skolen. Det er internasjonalt. Det viser seg fordelaktig når du skal kommunisere med England og dets kolonier.
Enten så skjønte du det, eller så skjønte du det ikke. Jeg gjør deg en bjørnetjeneste: engelsk.
Ser forsåvidt at jeg sporer litt av her nå, men siden det er min blogg er jo det greit nok. Da er det bare å hoppe videre til det mest aktuelle TV-showet som har påvirket meg, og det er som nevnt tidligere; Prison Break. Over fire år har jeg blitt kjent med - og fått sympati for rømlingene fra Fox River. Igjennom deres tur ut fra fengselet, ned til Panama, ut fra det fengselet og så en lang jakt på "scylla" i statene før det hele avsluttes med et siste fengselsutbrudd hvor Michael Scofield må ofre seg selv for å gi sin gravide kone muligheten til å rømme. Det hele blir veldig sterkt for en som har fulgt disse personene i flere år, og gir en faktisk tårer i øynene. En fiksjonell karakter's død har stått for halvparten av min "tristhet" (per definisjon) i år. Det er ganske så sterkt gjort av seriens skapere, og viser hvor modent et medie TV er.
Ifølge orbokens definisjon av "munter"
munter a5 (ty.) lystig, livlig, i godt humør; spøkefull en m- fyr / være i m-t lag / en m- melodi / muntre historier
Så ser jeg meg selv som en munter person innmari ofte. vet ikke om andre tolker det likedan, men sånn er det nå.
Forvirret?
forvir'ra a3 el. forvir'ret a4 forfjamset, desorientert, usikker se f- ut / gjøre en f- / kjenne seg f- / ugrei, rotet en f- framstilling
Neppe.
Sint, frustrert eller sur? Oftere enn de andre, ihvertfall. helt ærlig tror jeg "oppgitt" fungerer bedre enn noen av dem.
Ser nå at det er ganske mange faktorer som påvirker skrivemåten min. Spotify/VLC m/Seinfeld gjør at min skrivemåte varierer en god del selv på et relativt uviktig blogginnlegg som dette.
Det er nå irrelevant, for "Syng" med Odd Norstoga av Klovner I Kamp er awesome.
For jeg skal leve dette livet til sekundet jeg dør; Håkon Laland.